-A +A

DESOBRY-BANON Sylvie

DESOBRY-BANON Sylvie

  • Statut : Professeur
  • Adresse mail : sylvie.desobry-banon@univ-lorraine.fr

Activités :

Eléments de carrière principaux:

  • Professeur, Université de Lorraine
  • Directrice du Laboratoire d'Ingénierie des Biomolécules, LIBio (2024-2028)
  • Chef du Département Génie Biologique, IUT Nancy (2016-2022)
  • Mobilité scientifique de janvier 2009 à juillet 2013 : UMR 7360 CNRS-Université de Lorraine,
  • Mobilité scientifique en délégation de février à août 1996 : assistant-professor, Université du Minnesota, Saint-Paul/Minneapolis, USA.

Recherche et Enseignement :

  • Physico-chimie des aliments,
  • Vectorisation de biomolécules.

Encadrement de 12 thèses de Doctorat et de 22 Masters 2.

Production scientifique : 60 publications de Rang A, 31 communications internationales, 2 chapitres d'ouvrage.

Récentes publications sur la période 2021 à 2023 :

BENNACEF C., DESOBRY-BANON S., PROBST L., DESOBRY S. 2021. Advances on Alginate use for spherification to encapsulate biomolecules. Food Hydrocolloids, vol 118.

BENNACEF C., DESOBRY-BANON S., LINDER, M., KHANJI, A., PROBST L., DESOBRY S. 2021. Study and optimization of core-shell capsules produced by annular jet breaking coextrusion. Colloids and Surfaces A: Physico-chemical and engineering aspects, vol 629.

BENNACEF C., DESOBRY-BANON S., PROBST L., DESOBRY S. 2022.Optimization of core-shell capsules propoerties (olive oil/alginate) obtained by dripping coextrusion process. LWT-Food Science and Technology, vol 167.

PERRIN L., DESOBRY-BANON S., GILLET G., DESOBRY S. 2022.  Review of high frequency ultrasounds emulsification methods on oil/water interfacial organization in absence of any kind of stabilizer. Foods. vol 11(15)

PERRIN L., DESOBRY-BANON S., GILLET G., DESOBRY S. 2023.  Study and optimization of oil/water emulsions formulated by low- and high-frequency ultrasounds.  Int J cosmetic science. 45 (2) , pp.198-213

 BENNACEF L., DESOBRY-BANON S., PROBST L., DESOBRY S. 2023. Alginate core-shell capsules production through coextrusion methods: I. principles and technologies. Acceptée dans Marine drugs

B0ENNACEF L., DESOBRY S., PROBST L., DESOBRY-BANON S. 2023. Alginate based core-shell capsules production through coextrusion methods: II. Recent Applications. Acceptée dans Foods.

 PERRIN L., DESOBRY-BANON S., GILLET G., DESOBRY S. 2023. Phase diagram of Pickering emulsions stabilized by cellulose nanocrystals. Polymers. 15 (13)

BENNACEF L., DESOBRY S., PROBST L., DESOBRY-BANON S. 2023. Influence of Alginate Properties and Calcium Chloride Concentration on Alginate Bead Reticulation and Size: A Phenomenological Approach; Polymers. 15 (20)

PERRIN L., DESOBRY S., GILLET G., DESOBRY-BANON S. 2023. Low-frequency ultrasounds effects on cellulose nanocrystals for potential application in stabilizing Pickering emulsions. Polymers. 15 (22) DOI: 10.3390/polym15224371